top of page
Machiel Bijl

AMD vs NVIDIA, wie heeft de beste videokaarten?

Als PC bouwer adviseer ik mensen over computeronderdelen en samenstellingen voor een nieuwe PC. Hierin raad ik ook regelmatig kaarten van AMD Radeon aan. Toch krijg ik dan heel geregeld te horen dat de persoon in kwestie van een vriend heeft gehoord dat AMD slechte kaarten maakt en dat je altijd videokaarten van NVIDIA moet kopen. Het is een hardnekkig beeld waar eigenlijk helemaal niks van klopt. Als PC bouwer kijk ik altijd naar de casus en kies binnen het budget de best mogelijke componenten. En heel geregeld hebben we het dan ook over videokaarten van AMD. In dit artikel zet ik de twee bedrijven tegenover elkaar zonder al te diep in detail te treden.

NVIDIA VS AMD

Waar komt het stigma vandaan?

AMD heeft bijna altijd een hele goede en aantrekkelijke line-up videokaarten gehad. Qua prestaties doen de kaarten vaak net onder aan die van NVIDIA terwijl ze een stuk goedkoper zijn. Echter is het platform van AMD niet altijd even stabiel geweest. Als early adaptor van een RX 5700XT heb ik vooral softwarematig wel het een en ander meegemaakt. En dit is dan ook het probleem van AMD. De kaarten van AMD zijn super, maar de drivers kunnen nog wel eens slecht zijn. Dit maakt dat AMD bekend staat als instabiel en onbetrouwbaar. NVIDIA heeft dit probleem niet. De kaarten van NVIDIA zijn uiteraard ook heel goed, maar ook de drivers zijn top! Hierdoor hebben veel mensen een goede ervaring met NVIDIA en koopt men keer op keer weer van dezelfde fabrikant. Hierdoor is het marktaandeel van NVIDIA veel groter en lijkt er consensus is dat je altijd een kaart moet kopen van NVIDIA. Mijn uiteindelijke ervaring met mijn RX5700XT is uiteindelijk heel goed. Ik ben nog steeds in staat om de nieuwste games in 1440P (Native) te spelen en heb eigenlijk nooit meer crashes. Ook de RX6000 en de nieuwe RX7000 serie zijn naar mijn ervaring zeer stabiel.


Voordelen van NVIDIA kaarten

NVIDIA kaarten hebben een aantal voordelen ten opzichte van AMD kaarten. Hieronder een lijstje:


Snelste kaart

In iedere generatie heeft NVIDIA de snelste kaart. Als je de NVIDIA RTX 4090 tegen de Radeon RX7900XTX afzet wint de 4090 met gemak. Wel moet hierbij gezegd worden dat de Radeon kaart nu verkrijgbaar is voor €979 terwijl de 4090 je op dit moment minimaal €1669 terugzet. Heb je een grote portemonnee en je wil gewoon de snelste PC zonder te kijken naar de kosten? Dan is NVIDIA the way to go.


RTX4090 INNO3D

Efficiënt stroomgebruik

De kaarten van NVIDIA verbruiken over het algemeen minder stroom in vergelijking met AMD kaarten. NVIDIA weet meer prestatie per watt uit hun kaarten te persen. Hierdoor bespaar je een beetje op stroomverbruik en produceren deze kaarten net iets minder hitte.


Ray Tracing ondersteuning

Zoals in een eerder artikel beschreven beschikt NVIDIA over een betere wijze van het verwerken van Ray Tracing. Als je dus waarde hecht aan realistisch licht in games dan biedt NVIDIA een betere ervaring. In veel gevallen kost het de kaarten van AMD meer FPS als je RT aanzet.


Betere encoding

Als je jouw PC gaat gebruiken voor editing of streaming dan heeft NVIDIA een streepje voor. NVIDIA beschikt over een betere encoder dan de concurrentie. Hierdoor exporteer jij je video's sneller en in hogere kwaliteit.


Voordelen van AMD kaarten

Als je het bovenstaande hoofdstuk gelezen hebt zou je je kunnen afvragen waarom je nog een kaart van AMD zou kopen. Toch zijn er ook grote voordelen van de AMD kaarten zoals hieronder te lezen is:


Prijs per frame

De kaarten van AMD bieden meer FPS voor minder geld. Dit is toch wel het grootste voordeel van AMD kaarten. Dit geldt voor ieder budget. De RX7900 XTX presteert bijvoorbeeld ongeveer gelijk en soms zelfs beter dan een RTX4080. De goedkoopste 7900XTX is €979 terwijl de goedkoopste RTX4080 toch €1209 euro mag kosten. De RX6700XT presteert net iets onder de RTX4060Ti (8GB) terwijl ook hier de prijzen weer flink verschillen. De goedkoopste 6700XT is €339 terwijl de goedkoopste 4060Ti €418 mag kosten.


Radeon RX 7900XTX

Meer VRAM

De kaarten van AMD beschikken over meer VRAM voor een lager pricepoint. De eerder genoemde RX6700XT beschikt bijvoorbeeld over 12GB VRAM terwijl de 4060Ti over 8Gb beschikt. Er is wel een 16GB versie van de 4060Ti maar die mag weer bijna €100 meer kosten. Een RTX4070 is uitgerust met 12GB VRAM en kost minimaal €630 terwijl de vergelijkbare RX6800XT met zijn 16GB VRAM €544 kost. Als je nog iets inlevert op prestatie kan je zelfs voor €464 een 16GB RX6800 non-XT kopen! En voor €659 kan je zelfs de veel snellere RX6950XT kopen! In een eerder artikel heb ik al deze kaarten al eens naast elkaar gezet en in beeld gebracht dat de RTX4070 zijn geld in veel gevallen nog niet waard is. Nu heeft VRAM niet een enorme impact op de gameprestaties maar moderne titels vragen wel steeds meer VRAM waardoor dit wel een bottleneck kan vormen.


Conclusie

De videokaart line-up van NVIDIA biedt meer prestaties en heeft softwarematig grote voordelen ten opzichte van AMD. Ga jij je kaart gebruiken voor productiedoeleinden of geef je om Ray Tracing? Dan is NVIDIA de kaart voor jou. Echter wil je zoveel mogelijk game prestatie voor je geld krijgen? Dan valt de keuze op AMD. Zeker in het lagere segment biedt AMD veel meer waar voor je geld. En qua stabiliteit valt er echt niks meer af te dingen op AMD. AMD positioneerd zijn kaarten op dit moment zeer scherp in de markt waardoor het echt een goede overweging is om op team rood over te stappen.


Wil jij weten wat voor jou de beste PC samenstelling is en je nieuwe PC laten bouwen? Kijk niet verder. Bij ikbouwjepc.nl weet ik precies wat dé PC voor jou is!



Comments


bottom of page