Een term die je in allerlei video's vaak tegen komt is Ray Tracing. Games worden bijna standaard getest met Ray Tracing aan en uit. De resultaten in prestaties dalen vaak een heel eind met de instelling waarbij "RT" aan staat. De vraag is vervolgens wat dit is en of je hier rekening mee moet houden als je een nieuwe PC gaat laten bouwen. In dit artikel leg ik basaal uit hoe Ray Tracing werkt en wat voor impact dit heeft op de prestaties in jouw games. Ook is het dan interessant om te kijken welke fabrikant de beste Ray Tracing resultaten geeft.
Wat is Ray Tracing?
Als je een game speelt die echt om verhaal draait wil je het liefst helemaal in de wereld gezogen worden. Hierdoor lijkt het net alsof jijzelf in de game zit. Ray Tracing helpt bij deze ervaring door licht zo realistisch mogelijk te simuleren. Denk bijvoorbeeld aan een natte straat in de avond. Er liggen plassen op de weg en het licht van de lantarenpalen schijnt in de plassen. Als jij rondom de plas loopt veranderd de weerspiegeling van het licht. De techniek van Ray Tracing zorgt ervoor dat dit allemaal zo realistisch mogelijk te zien is in jouw favoriete game. Ook helpt deze techniek bij het simuleren van bijvoorbeeld weerspiegelingen. Denk aan een race game waarbij je je eigen auto ziet in de weerspiegeling van de auto van je concurrent.
Hoe werkt Ray Tracing?
Als wij naar een object kijken in de echte wereld zien we licht op objecten weerkaatsen. Ook zien we licht wat tussen objecten weerkaatst en het effect wat verschillende texturen van de objecten hebben op het licht. De hoeveelheid weerkaatsingen is ontelbaar en valt voor een computer niet te berekenen binnen milliseconden.
Bij Ray Tracing wordt dit omgedraait. In plaats van dat het licht naar jouw ogen weerkaatst wordt bij Ray Tracing een weerkaatsing vanaf de camera berekend. Er wordt als het ware een soort straal (Ray) vanuit de camera geschoten en wanneer deze een object raakt wordt er berekend hoe het object zich verhoud tot de lichtbronnen in de game. Op basis hiervan wordt bepaald hoe het licht en de weerspiegelingen in het spel worden geplaatst.
Waarom zou je Ray Tracing aanzetten?
Zoals eerder genoemd in dit artikel zorgt Ray Tracing voor een meer realistische ervaring in games. Soms is het nauwelijks te onderscheiden, maar in andere games is de implementatie beter en zorgt het voor een verschil in beleving. Wel kost het je wat frames per seconde. Het aantal hangt af van de videokaart in je PC en het spel dat je speelt. In sommige gevallen kan Ray Tracing zoveel effect hebben op de prestaties van je PC dat een spel gewoon onspeelbaar wordt. Als je een stabiele of competatieve game-ervaring wil kan het zijn dat je Ray Tracing juist uit zet. In sommige spellen zie je het verschil nauwelijks maar in spellen zoals Cyberpunk maakt het wel degelijk een verschil.
Welke videokaart is het best voor Ray Tracing?
NVIDIA, AMD en Intel hebben allemaal hun eigen manier van Ray Tracing implementatie. Mocht je hierover meer willen leren dan kan je de onderstaande video gebruiken. Zonder al te technisch te worden kan er wel gezegd worden dat de kaarten van NVIDIA de beste ondersteuning biedt voor Ray Tracing. Toch hangt dit nog weer van andere factoren af. Sommige games worden juist ontwikkeld om goed te draaien op de RT implementatie van AMD en dan scoort AMD weer beter. Toch adviseer ik voor mensen die heel graag RT willen gebruiken eigenlijk altijd NVIDIA kaarten. Er zijn meer games op de markt die deze implementatie het beste ondersteunen. Intel's kaarten lijken het tot nu toe vrij goed te doen op Ray Tracing. Toch raad ik deze kaarten nog niet aan omdat de drivers nog niet helemaal "volwassen" zijn.
Wanneer kies je wel of niet voor Ray Tracing?
Speel je veel single-player spellen met de nadruk op sfeer en omgeving? Dan is Ray Tracing echt iets voor jou. Heb je daarnaast een wat grotere portemonnee voor je nieuwe PC? Dan is een NVIDIA kaart te overwegen. Denk hierbij aan kaarten vanaf de RTX 4070. Bedenk wel dat je echt extra betaald voor het Ray Tracing verhaal. Geld moet dus geen issue zijn. Is je budget wat lager dan zou je eerder kunnen neigen naar het niet gebruiken van Ray-Tracing en een AMD kaart kopen. Bij AMD koop je over het algemeen meer power voor minder geld totdat je Ray Tracing aanzet. Het blijft dus een persoonlijke keus die erg samenhangt met wat jij wil spelen op je PC.
Conclusie
Ray Tracing is een mooie techniek die zorgt voor realistisch licht in gaming en andere toepassingen. Het zorgt ervoor dat je meer in jouw game-wereld wordt gezogen. Niet iedere videokaart is even geschikt voor Ray Tracing en kaarten die de nieuwste spellen op hoge kwaliteit met Ray Tracing aan kunnen draaien zijn vaker wat aan de dure kant. De afweging of je wel of niet deze techniek wil gebruiken hangt af van je portemonnee, persoonlijke voorkeur en de games die jij speelt.
Wellicht is het hierdoor best lastig om een goede keuze te maken. Laat je daarom adviseren en laat je PC door een expert bouwen!
Kommentare