top of page
Machiel Bijl

Dit is hoe je jouw PC schoon en stofvrij maakt

Na lang wachten heb je dan eindelijk je nieuwe PC! Je hebt hem neergezet, aangesloten aan je beeldscherm en speelt er al maanden op. Na enige tijd merk je dat de temperaturen in je behuizing oploopt terwijl je PC over goede koeling beschikt. Grote kans dat jouw PC helemaal vol met stof zit! Dat moet je natuurlijk zien te voorkomen. Mijn klanten krijgen daarom altijd een onderhoudsbrief mee zodat ze weten wanneer ze wat het beste kunnen schoonmaken. In dit artikel kijken we naar al het onderhoud die je PC vergt.

PC stoffilter PSU

Welke onderdelen moet je goed schoonhouden?

Het ene onderdeel vangt veel meer stof dan een ander onderdeel. Dit komt vooral dooradat stof meevliegt in de luchtstroom van je PC. Hierdoor raken alle onderdelen waar lucht doorheen stroomt eerder stoffig dan bijvoorbeeld een moederbord. Onderdelen die erg stoffig raken zijn de stoffilters van je behuizing, fans, radiator of CPU luchtkoeler en je videokaart. Als je deze onderdelen niet af en toe schoonmaakt heb je kans dat de stof zich ophoopt en de lucht niet meer goed door de onderdelen kan stromen. Het gevolg is dat je onderdelen warmer worden. Ook is het aan te raden om af en toe de koelpasta van je processor en videokaart te vervangen. Deze raakt na verloop van tijd uitgedroogd waardoor de hitteoverdracht minder wordt. Ook dit leidt tot hogere temperaturen.

Droge koelpasta

Wanneer moet je wat schoonmaken?

Gelukkig is het niet nodig om elke maand alles schoon te maken. Toch hangt het sterk af van waar je de PC hebt staan. Als je PC op de grond staat heb je natuurlijk sneller stof in je kast. Op het bureau blijft je PC schoner. Huisdieren zorgen ook voor veel troep, zeker als je een kat hebt die graag op de warme exhaust luchtstroom gaat liggen pitten. Ook roken bij je computer zorgt voor veel vervuiling, alle onderdelen worden erdoor besmeurd met plakkerige zooi.


Als vuistregel adviseer ik het volgende schema aan mijn klanten:

Wanneer

Wat

Elke 3 maanden

Stoffilters van stof ontdoen

Ieder jaar

Fans vrijmaken van stof, radiator/luchtkoeler doorblazen & GPU doorblazen.

Iedere 2 jaar

Koelpasta CPU & GPU vervangen

Als je PC niet over stoffilters beschikt zal de frequentie van nummertje twee omhoog moeten. Je doet er dan goed aan om je PC ieder half jaar goed door te blazen.


Zo pak je een schoonmaakbeurt aan

Als je niet veel ervaring hebt met electronica moet je vooral erg voorzichtig zijn. Wellicht zou je het zelfs beter kunnen uitbesteden aan een professional. Als je er toch aan begint moet je van te voren goed nadenken over wat je allemaal nodig hebt. Een paar gereedschappen mag je zeker niet gebruiken bij het schoonmaken van je PC. Een voorbeeld hiervan is de stofzuiger. In de zuigmond van de stofzuiger wordt zoveel statische elektriciteit opgewekt dat dit schadelijk kan zijn voor je PC. Hoe doe je het dan wel? Hieronder per onderdeel een korte uitleg. Let op! Haal altijd de stroom van je PC en ontlaad het hele systeem door een paar keer op de power button te drukken voordat je begint!


Stoffilters

Benodigdheden:


De stoffilters van je PC bevinden zich op de plekken waar lucht doorheen stroomt. Dit is vaak aan de voorkant, onderkant en bovenkant van je PC. Per behuizing kan dit sterk verschillen. De stoffilters zijn vaak makkelijk bereikbaar en kan je dus na het openen van een paneel gemakkelijk verwijderen en schoonmaken. Ik gebruik vaak een droge microvezel doek om het stof weg te vegen, maar een busje perslucht werkt natuurlijk ook. Het is wel verstandig om dit dan even buiten uit te blazen.

Stoffige PC filter

Radiator, luchtkoeler, GPU, Fans

Benodigdheden:

- Perslucht

- Droge doek

- Wattenstaafje

- Schroevendraaier


De bovenstaande onderdelen kan je met perslucht flink afstoffen. Dit kan best een beetje een zooitje geven dus doe dit niet als net je hele huis schoon is. Probeer zoveel mogelijk met de perslucht af te blazen en gebruik alleen wanneer echt nodig een droge doek. De radiator en luchtkoeler moet je goed doorblazen door de koelvinnen. Hardnekkig stof kan je ook met een antistatische kwast verwijderen. De GPU zou ik uit de behuizing halen om even goed te kunnen doorblazen. Hiervoor heb je dus de schroevendraaier nodig. Tijdens het gebruiken van perslucht moet je de bus perslucht nooit op zijn kop houden. Het kan dan voorkomen dat er vocht vrij komt en dat wil je niet in je PC hebben. Tijdens het blazen moet je de fans vasthouden zodat ze niet gigantisch hard gaan draaien. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de fans of het moederbord. Bij hardnekkige vlekken kan je een beetje isopropanol alcohol op je doek doen en de vlek inwrijven. Isopropanol is zeer reinigend en droogt heel snel op. zodoende kan je het zelfs op printplaten gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee, je kan beter te weinig gebruiken dan te veel! Voor kleine vlekjes is het aan te raden een wattenstaafje te gebruiken.

Stoffige CPU koeler

Koelpasta vervangen

Benodigdheden:

- Schroevendraaier

- Isopropanol

- Wattenstaafjes


Om de koelpasta te vervangen moet je eerst de koelers losschroeven. In het geval van de GPU is dit allemaal wat lastiger dan bij de CPU doordat de schroefjes allemaal wat kleiner zijn. Vergeet ook niet dat er vaak bekabeling zit tussen de fans op de koeler en het moederbord of de PCB van de GPU. Als eenmaal de (grafische) processor zichtbaar is kan je deze schoonmaken met de isopropanol en een wattenstaafje. Laat vervolgens alles goed drogen. Spuit nieuwe koelpasta op de processor (ongeveer ter grootte van een doperwt) en monteer alle onderdelen weer op de originele plek.

PCB RTX 3070

Conclusie

Goed onderhoud vergt eens in de zoveel tijd wat inspanning maar is het echt waard. Zoals je hebt kunnen lezen is het schoonmaken best goed te doen. Alleen bij het vervangen van koelpasta moet je iets meer technische kennis hebben. Hier schrijf ik later nog een uitgebreider artikel over. Veel succes met het onderhoud! Als je nu afschrikt mag je ook altijd contact zoeken om het te laten doen.

Comments


bottom of page