top of page
Machiel Bijl

Hier moet je op letten wanneer je een computervoeding (PSU) kiest!

Het onderschoven kindje van alle PC componenten moet wel de voeding zijn. Zonder functioneert je PC uiteraard niet maar veel mensen hebben geen idee hoe ze een PSU moeten uitkiezen. Welke factoren spelen er bij de keuze voor een PSU? Daar kan ik je antwoord op geven. In dit artikel leer je waar ik rekening mee houd wanneer ik een PSU selecteer. Ik leg je uit waarom ik nooit bezuinig op een PSU terwijl veel prebuilt verkopers dit wel doen.

Wat doet een voeding?

De voeding zet de stroom die uit het stopcontact om in verschillende voltages voor de verscheidene onderdelen. Er moet bijvoorbeeld stroom naar je moederbord, CPU, fans, videokaart enzovoorts. Deze onderdelen hebben allemaal een bepaald voltage nodig om goed te kunnen functioneren. Hierom bestaat een voeding uit allerlei verschillende stekkers. Ook beschikt de voeding over een aantal veiligheidsmaatregelen die je PC beschermt tegen bijvoorbeeld overbelasting of kortsluiting. De PSU vangt dus ook heel veel stroom op die de PC niet nodig heeft. Hierom is het maar beter om een kwalitatieve PSU aan te schaffen.


Factoren om op te letten bij het aanschaffen van een PSU

Het is belangrijk om kwaliteit componenten te kopen waarmee je verzekerd bent van veilig en efficiënt gebruik. Maar hoe weet je nou welke PSU hieraan voldoet? Om je te helpen een goede keuze te maken staan hieronder een aantal eigenschappen waarop je kan letten bij de aanschaf van de PSU.


80 plus rating

De 80-plus rating is een beetje tricky. Vroeger bestond deze rating om aan te geven dat het onderdeel een efficiëntie van meer dan 80% heeft. Inmiddels zijn we een hele tijd verder en is praktisch elke PSU 80 plus gecertificeerd. Om deze reden bestaan er verschillende varianten van het 80 plus certificaat zoals hieronder te zien.

De percentages geven de efficiëntie aan waar de PSU aan moet voldoen om een bepaald certificaat te krijgen. Hoe hoger het percentage, hoe beter. Dit wil namelijk zeggen dat de PSU minder stroom uit de muur hoeft te trekken om aan de maximale output te komen en dat de maximale wattage van de PSU beter behaald wordt. Een hogere rating getuigt dus van betere kwaliteit.


Kabels

Tussen de voeding en de componenten zitten kabels. Bij de aanschaf van een PSU moet je dus goed opletten of de kabels die bij de PSU zitten wel passen bij je onderdelen. Sommige videokaarten hebben bijvoorbeeld maarliefst 3 losse kabels nodig om voldoende stroom te kunnen ontvangen. Hier moet je PSU wel over beschikken. Ook is er nog verschil in de kwaliteit van de kabels. Hele goedkope PSU's hebben vaak lelijke gekleurde kabels terwijl dure voedingen mooie zwarte kabels in een sleeve hebben. Dan is er ook nog een verschil tussen modulaire, semi modulaire en niet modulaire voedingen. Bij modulaire voedingen kan je alle kabels loskoppelen van de PSU. Bij semi modulair is er dus een gedeelte los te koppelen en als de voeding helemaal niet modulair is zitten alle kabels gewoon vast aan de PSU. Een modulaire voeding maakt het assembleren van de PC een stuk makkelijker. daarnaast heb je ook niet een boel ongebruikte kabels in je behuizing rondslingeren.


Wattage

Een valkuil is om een PSU te kopen die net voldoende stroom levert voor je systeem. Sommige betweters zullen je misschien vertellen dat teveel wattage slecht is voor het systeem omdat de onderdelen teveel stroom zouden krijgen. Dit is onzin. Electriciteit wordt door de onderdelen gezogen en niet vanaf de PSU geduwd. Zie het als een regenpijp, er gaat niet meer water in dan de pijp groot is. Ook is het goed om te weten dat de maximale wattage helemaal niet gehaald wordt. Er gaat altijd wat verloren. Het is dus verstandig om marge te houden. Wordt er teveel stroom gevraagd door de componenten en kan de PSU het niet aan? Dan zal de voeding zichzelf uit veiligheid uitschakelen en stopt je hele pc met draaien.


Een goede maatstaaf is om te kijken wat de aanbevolen wattage PSU voor je videokaart is. Deze kan je eigenlijk altijd vinden op de website van de betreffende fabrikant. MSI raadt bijvoorbeeld een PSU van 750 watt aan voor de 3080 ventus kaart. De fabrikant schat in dat met de meeste combinaties van componenten de 750 watt voldoende is. Heb je hele rare plannen? Denk aan een grote case met 15 fans. Dan is het wellicht verstandig om een paar honderd watt hier bovenop te doen. Mijn advies is om altijd 100 tot 200 watt meer te hebben dan de fabrikant aangeeft. Zeker als je duurdere componenten in je PC gaat monteren.

Daarnaast is de voeding het onderdeel van de PC die het langste meegaat en dus ook best een beetje toekomstbestendig mag zijn. Als je op een later moment je CPU gaat upgraden zou het jammer zijn als je hier ook weer helemaal een nieuwe PSU moet aanschaffen.


Garantie

Op iedere PSU zit garantie. Hier zitten wel grote verschillen in en dat zegt wat over de kwaliteit van de voeding. C merk voedingen geven vaak 24 maanden garantie. Dat lijkt heel lang maar een A merk zoals corsair geeft op hun duurdere voedingen maarliefst 120 maanden garantie. Dit zegt wel wat over hoeveel de fabrikant achter zijn eigen product staat.

Voorbeeld

Om alle factoren een keertje langs te lopen zet ik 2 PSU's naast elkaar die je in een budgetbuild zou kunnen gebruiken. Denk aan een Nvidia 3060 met een passende CPU.

Factor

HKC V 650 SILENT PSU


Corsair TX650M 2021


Prijs

€52,95

€64,90

80 plus rating

Geen (75 eff)

Gold

Wattage

650 watt

650 watt

Garantie

24 maanden

84 maanden

Kabels

​Niet modulair

Semi modulair

Dit lijkt mij in 1 oogopslag een duidelijke conclusie. De 80 plus rating en garantie laten grote verschillen zien. Het is wel duidelijk dat de PSU van Corsair hier de strijd wint. Daarnaast gaat het maar om een prijsverschil van 12 euro. Het zou echt zonde zijn om dit geld te besparen door zo'n slecht product te kopen. Oja, kijk ook altijd even naar reviews. Hieronder een citaat uit een review van de HKC PSU:


"tot twee keer toe heb ik de fout gemaak hkc v-power 650 te kopen, eerste is ontploft, de tweede heeft een pc van mij helemaal gesloopt door wisselend tussen veel te laag en veel te hoog voltage aan de componenten te geven. koop AUB geen hkc, doodvonnis voor je computer."


Conclusie

Wees verstandig en bespaar niet op je voeding! In het geval van voedingen is duurkoop echt goedkoop. Daarnaast bespaar je jezelf de frustratie van willekeurige crashes of zelfs volledig kapotte componenten! Is dit allemaal veel te lastig? Je kan natuurlijk altijd je PC laten bouwen door een expert.

Comentarios


bottom of page