top of page
Machiel Bijl

Hoe werken de nieuwe namen van Intel CPU's? En wat is Intel Core Ultra?

Na 14 generaties processoren heeft Intel besloten zijn manier van namen geven aan producten te wijzigen. De afgelopen 14 generaties hebben we altijd te maken gehad met de i3, i5, i7 en later ook nog de i9 CPU's. Bij de volgende reeks zal de "i" benaming wegvallen en komt er een nieuw systeem. Voor laptop CPU's is deze verandering al doorgevoerd. Dit artikel duikt in de nieuwe benamingen van Intel en helpt jou bij het kiezen van jouw toekomstige CPU.


Intel core ultra namen


Hoe het huidige systeem werkt

Op dit moment krijgt een Intel CPU een naam waar je veel informatie uit kunt halen. Bijvoorbeeld de Intel Core i7 14700K.


  • Intel Core is hier de merknaam.

  • i7 staat voor de zwaarte van de CPU. Hoe hoger het getal achter de "i" hoe meer kernen. De regel "hoe meer kernen" gaat alleen op voor cpu's uit dezelfde generatie.

  • De 14700 staat voor 2 dingen. De 14 is voor de generatie (in dit geval dus de 14e). het getal achter de generatie is de SKU. In dit geval dus het getal 700. Dit getal staat over het algemeen voor wanneer het product is ontwikkeld. Soms wordt er nog een tweede versie van een bepaalde processor ontwikkeld. Deze krijgt dan een hogere SKU. Dit zie je vaak terug bij i5 CPU's. Hoe hoger het SKU getal hoe meer features die CPU heeft.

  • De letter achter de SKU geeft nog wat aan over de eigenschappen van de CPU. Zo staat de K voor unlocked wat wil zeggen dat deze CPU overclocked kan worden en al wat pittiger is afgesteld. Een F wil bijvoorbeeld zeggen dat de CPU niet over geintergreerde graphics beschikt.


Het is dus van belang dat je kijkt naar al deze getallen als je een CPU kiest. Een i9 is bijvoorbeeld niet altijd de beste CPU als je niet kijkt naar de generatie. De i9 11900k is bijvoorbeeld minder snel dan de i5 13600k. Die laatste is van een veel nieuwere generatie en dus een stuk sneller. En dat haal je dus uit al die getallen achter de "i". Best handig!


Hoe het nieuwe systeem gaat werken

Het benamingssysteem van Intel gaat dus veranderen. Echter kent het wel veel van dezelfde patronen uit het oude systeem. Allereerst komt er een "Intel Core" line-up. Deze bestaat uit Intel Core 3, Intel Core 5 en Intel Core 7. Dit is dus nog vrij simpel, alleen de "i" is weggehaald. Echter komt er naast de Intel Core line-up ook nog een Intel Core Ultra reeks. Deze bestaat uit de Intel Core Ultra 5, Intel Core Ultra 7 en Intel Core Ultra 9. Verder heeft deze reeks ook nog een generatienummer, een SKU en een suffix. Op dit moment zijn er alleen nog maar laptopchips uit van deze nieuwe reeks. Bijvoorbeeld deze:


Intel Core Ultra 7 Processor 155H


Het gaat hier dus om een ultra 7 processor van de eerste generatie. De SKU is 55. Er is van deze generatie ook nog een 65 SKU beschikbaar. Deze is weer iets hoger geklokt. De suffix H geeft aan dat het een laptop CPU is.


Benamingen van laptopchips zijn vaak wat ingewikkelder te ontcijferen omdat er meestal veel verschillende SKU's bestaan. Voor Desktop CPU's bestaan er meestal wat minder variaties waardoor het overzicht beter te behouden is.


Wat is het verschil tussen "Intel Core" en "Intel Core Ultra"

Volgens Intel zelf zit het verschil in verschillende doeleinden. Zo zou de normale Intel Core lijn minder geschikt zijn voor gaming en "AI computing". Het grappige is dat de 14e generatie veel geschikter lijkt in de tabel die intel zelf bij hun informatie plaatst.


tabel vergelijking intel CPU's

Er is dus nog weinig soeps van te maken. Belangrijk is om te kijken naar de specificaties van de verschillende CPU's. Hiervoor heb ik tweemaal een "7" processor geselecteerd uit de eerste generatie.



Intel Core Ultra 7 155HL

Intel Core 7 150HL

Kernen

16

14

Kloksnelheid

4,8 Ghz

5 Ghz

Cache

24 MB

24 MB

In dit geval zit het verschil dus in 2 kernen en een andere kloksnelheid. Dit kan een klein verschil maken bij verschillende doeleinden. De hogere kloksnelheid bij de normale Intel Core kan helpen bij gaming terwijl de 2 extra kernen juist bij productiedoeleinden handig kunnen zijn. Er zijn echter nog wel meer factoren die bepalen welke CPU beter geschikt is voor bepaalde usecases. Denk bijvoorbeeld aan stroomverbruik.


Conclusie

De nieuwe benaming maakt niet heel veel verschil met hoe we Intel CPU's indelen. Het lijkt er vooral op dat we weer opnieuw beginnen met tellen van generaties en dat er wellicht wat meer verscheidenheid op de markt komt door de Ultra line-up. Echter brengt dit ook wel weer wat verwarring. Een Intel Core 7 hoeft niet beter te zijn dan een Intel Core Ultra 5. Het is dus goed kijken naar de specificaties van de betreffende CPU. Verder is het nog even afwachten tot de eerste generatie desktop CPU's op de markt komen. Dan pas wordt het duidelijk wat nou het daadwerkelijke verschil gaat worden. Wellicht zoek je naar advies over welke CPU je hebt best kan kopen? Laat je PC bouwen door mij!

Comments


bottom of page