Een van de belangrijkste componenten van een sterke computer is de videokaart. Videokaarten zijn vaak ook nog eens het duurste component van de computer. Wil je een goede game-ervaring hebben dan wil je dus niet te weinig investeren als je een videokaart uitzoekt. Eén van de specificaties waar je naar kijkt bij het uitzoeken van een videokaart is de hoeveelheid VRAM. Maar wat is VRAM eigenlijk en hoeveel heb je nodig?
Wat is VRAM?
De afkorting VRAM staat voor "video random acces memory". Wellicht komt deze afkorting je bekend voor want praktisch elke PC heeft ook "random acces memory" (RAM). Hier heb ik al eens eerder een artikel over gewijd. Echter doen VRAM en RAM totaal verschillende dingen. VRAM is volledig gericht op het opslaan van data die te maken heeft met video. VRAM bevindt zich op de PCB (printplaat) van de videokaart en communiceert met de grafische processor.
Hoe werkt VRAM?
VRAM fungeert als een soort frame buffer. Tijdens het gamen zie jij een x aantal beeldjes per seconde. Dit wordt meestal uitgedrukt in FPS. Voordat deze beeldjes zichtbaar zijn op jouw scherm staan ze in de VRAM "opgeslagen". Ook texturen, meshes en effecten van de game worden opgeslagen in de VRAM. Ook bij het renderen van bijvoorbeeld videomateriaal wordt het VRAM ingezet als opslagplek voor beeldjes die snel verwerkt worden door de grafische processor. Het proces in een videokaart gaat als volgt:
1. De grafische processor leest het beeldje als data
2. De grafische processor verwerkt de data en schrijft dit naar de VRAM
3. De data wordt als digitaal signaal verstuurd naar de monitor
4. De data wordt omgezet naar het beeldje
Effecten van onvoldoende VRAM
Wanneer je VRAM te weinig ruimte heeft zal de videokaart bijvoorbeeld texturen moeten opslaan op een andere plek. Deze plek kan bijvoorbeeld je harde schijf zijn. Echter is deze vele malen trager dan de VRAM waardoor je dus een stotter in je game krijgt. Dit is natuurlijk erg vervelend als je net op een cruciaal punt bent. Denk aan een eindbaas gevecht waarbij je de aanvallen niet goed kan ontwijken omdat je spel telkens een paar millisecondes blijft hangen. Een tekort aan VRAM kan ook leiden tot een crash van je programma, in de meeste gevallen dus de game die je aan het spelen bent.
Hoeveel VRAM heb je nodig?
Allereerst een disclaimer. Bij het uitzoeken van een grafische kaart is VRAM niet de enige specificatie om op te letten. Zo kijk je ook altijd naar de hoeveelheid Cuda cores of Stream processors waarover de kaart beschikt. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de informatie berekend wordt en sowieso de VRAM kan bereiken. Heb je een kaart met weinig rekenkracht dan heeft een grote hoeveelheid VRAM maar weinig effect op de prestaties van de videokaart. De hoeveelheid VRAM hangt sterk af van wat je wil doen op jouw computer. Hieronder een paar voorbeelden:
Voor de non-gamer huis tuin en keuken PC
Gebruik jij je PC alleen voor je administratie en een potje mijnenveger? Dan koop je sowieso geen videokaart maar een processor met geïntegreerde graphics. Wil je een doen aan lichte video-editting en lichte spellen spelen zoals bijvoorbeeld League of Legends? Dan zit je voorlopig wel goed met 4 GB VRAM.
Voor de gamer met een doorsnee budget
Wil je lekker stabiel games kunnen spelen maar niet teveel geld uitgeven? Dan is 8GB VRAM voldoende. De meester triple A games kan je met 8GB VRAM op 1080P hoge settings prima draaien. Spellen als Fortnite, Counter Strike en Apex Legends zullen zelf super vloeiend spelen. Hiervoor hoef je echt niet super diep in de buidel te tasten.
Voor de gamer enthousiasteling
Wil jij echt games op een hogere resolutie spelen en op hoge kwaliteitsinstellingen? Dan is 12 GB VRAM een mooi doel om op te schieten. Kaarten kunnen (hoeft niet, kijk maar naar de RX6700 XT) dan wat duurder worden maar dit geeft je wel voldoende om ook eens Ray-Tracing aan te zetten.
Voor als je persé alles perfect wil laten lopen
Wil jij op hoge resolutie en max settings kunnen spelen? Dan is 16GB VRAM een aanrader. Je bent dan ook in staat om in 4K te gamen en alle instellingen op zijn hoogst te zetten.
Voor de big spender
Er zijn kaarten op de markt met 24 GB VRAM. Deze zitten in het hogere segment en zal ik alleen adviseren als je echt geld over hebt. Je kan dan alle games op de hoogste instellingen spelen. Niet alleen nu, maar ook nog een tijdje in de toekomst! Met 24 GB heb je zoveel ruimte over dat je dit meestal helemaal niet gebruikt.
Voor de professional
Als je uitsluitend een PC hebt voor productie dan is het vaak raadzaam om te kijken in een ander segment kaarten. Hiervoor bestaan namelijk speciale workstation kaarten. VRAM is wel bepalend voor de snelheid van jouw productiedoeleinde maar workstation kaarten met veel VRAM zijn ook schreiend duur. Hierin zul je zelf een afweging kunnen maken.
Conclusie
Voordat je een videokaart kiest moet je eerst goed nadenken wat je wil doen met je computer. Ga je gamen? Dan moet je nadenken over wat je wil spelen en binnen welk budget je PC past. Hier kan je vervolgens de hoeveelheid VRAM op aanpassen. Als je twijfelt over welke kaart het meest geschikt is voor jouw systeem kan je ook altijd je PC laten bouwen door een expert!
Comments