De tijd van harde schijven is al een lange tijd achter ons. Weet je nog? 30 seconden wachten op het starten van Windows? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik mis de oude trage tijden niet. Tegenwoordig heeft bijna ieder apparaat wel een SSD. Maar daar zitten ook weer verschillen in. In dit artikel kijken we welke verschillende SSD's er op de markt zijn en hoe deze zich verhouden tot elkaar. Zo kan jij de beste keuze maken om in je PC te stoppen of snap je de keuze wat beter als ik er eentje voor je kies.
Wat zijn dit eigenlijk?
Wellicht is de titel erg verwarrend voor je. Al deze afkortingen zeggen je misschien wel helemaal niks. Dat is ook niet gek want zo heel oud zijn de termen ook nog niet. Al deze termen horen bij het verzamelwoord "opslagmedia". Dit is dus het onderdeel waarop je data kan plaatsen. Denk aan je Windows installatie, je games maar ook je persoonlijke zoals foto's. Doordat er inmiddels een aantal verschillende generaties opslagmedia op de markt zijn is het goed om eens te onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de soorten opslagmedia.
Van SATA naar PCI
Vroeger gebruikte men harde schijven als opslagmedium. Sommigen gebruiken dit nog voor de opslag van data maar meestal niet meer om programma's op te laten draaien. De harde schijf werd aangesloten middels SATA. Deze startte bij SATA 1 en eindigde bij SATA 3. De topsnelheid van een SATA 3 interface ligt op 600 MB/s. Een SATA aansluiting is Serial wat wil zeggen dat er maar 1 stroom van data is. Zie het als 1 waterleiding waar alle data doorheen moet.
Om de snelheid significant te verhogen is men overgegaan op de SSD. Deze gebruikt flash-geheugen en is hierdoor een stuk sneller als de harde schijf. Echter raakte de techniek gelimiteerd door de trage SATA 3 aansluiting.
Als meest recente ontwikkeling is de M.2 NVMe SSD verschenen. Deze gebruikt een PCI poort op het moederbord. Eigenlijk zijn dit meerdere serial aansluitingen in 1 poort en heeft hierdoor veel meer capaciteit. Om terug te komen op de waterleiding: het water is niet sneller gaan stromen, er zijn alleen leidingen bij gekomen.
Toch is hier een aantal jaren terug verandering in gekomen dankzij PCI-e 4.0. Versie 4 heeft een hogere doorvoersnelheid dan versie 3. Hier is de "dataleiding" dus wel sneller gaan stromen.
Verschil in SSD's
De poort die de SSD gebruikt is dus van groot belang. Er zijn SATA M.2 SSD's op de markt maar die zijn dus gelimiteerd aan de topsnelheid van SATA 3. Deze zou ik dus sterk afraden tenzij je met een erg oud moederbord moet werken. Tegenwoordig kopen de meeste mensen een M.2 NVME SSD die gebruik maakt van een PCI-e poort. Ook hier zit weer een klein verschil in. Er bestaat namelijk PCI-e 3.0 en PCI-e 4.0. Die laatste heeft een hogere datasnelheid. Hieronder in de tabel even een duidelijk overzicht:
Interface | Maximale data transfer |
SATA 3 | 600MB/s |
M.2 PCI-e 3.0 | 4000 MB/s |
M.2 PCI-e 4.0 | 8000 MB/s |
Welke moet ik kopen?
Er zijn een heel aantal factoren die spelen bij de keuze tot een opslagmedium. Eerst moet je goed kijken wat je moederbord ondersteunt. De meeste moederborden hebben wel een PCIe poort. Kijk alleen even goed of dit een 3.0 of een 4.0 poort is. Dan is het ook nog de vraag wat je met de opslagruimte wil doen. Als je dit nodig hebt voor Windows en programma's is een zo snel mogelijke SSD wel een aanrader. Ga je de opslagruimte gebruiken voor alleen foto's en documenten dan volstaat zelfs een oude harde schijf. Ook is je budget nog een factor die kan meespelen bij de keuze. Bij een krap budget koop ik toch vaak een SSD met PCI-e 3.0 aansluiting omdat deze een stuk goedkoper zijn. Bij een wat hoger budget neig ik snel naar de 4.0 versie.
Is dit allemaal veel te technisch voor jou? Of heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken? Laat mij het voor je doen!
コメント