top of page
Machiel Bijl

Hier moet je op letten als je een PC behuizing kiest

De behuizing van je pc is een erg belangrijk onderdeel. Uiteindelijk is dat de bak waar je tegenaan moet kijken als je achter je pc zit. Het uitkiezen van een behuizing komt best nauw. Als je het verkeerd doet heb je zomaar kans dat je onderdelen helemaal niet passen. In dit artikel leg ik uit waar je allemaal aan moet denken bij de aanschaf van een computer behuizing. Als dit je te ingewikkeld lijkt zou je het ook kunnen laten doen.


Corsair 5000D midi tower

Factoren die van belang zijn

Van te voren moet je nadenken over je eigen voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld een grote kast of juist een kleine kast? Wil je wat goedkoper uit zijn of heb je een heel groot budget? Wil je een heel stil systeem of maakt dat niet zoveel uit? Wil je een bepaalde waterkoeler of juist een enorme towercooler? Laten we er eens wat dieper in duiken.


Formaat van behuizing

Je hebt behuizingen in allerlei soorten en maten. Zo heb je de enorme big towers. Hierin kan je alle onderdelen zeker kwijt. Echter als je verder voor kleine onderdelen gaat ziet dat er ook wel weer heel lullig uit. Deze behuizingen worden vaak gebruikt voor custom-waterkoelingsystemen. Dan heb je de midi tower. Dit is het meest doorgaande formaat. Hierin passen de meeste onderdelen en is niet zo enorm dat je hele bureau direct vol staat. Als je nog een maatje kleiner gaat heb je de micro-ATX behuizingen. Deze zijn weer een slagje kleiner. Bij deze behuizingen moet je heel goed opletten of alles wel past. Veel onderdelen zijn te groot voor dergelijke cases. De laatste die ik nog noem is de ITX case. Dit zijn hele kleine compacte behuizingen. Het assembleren in zo'n case is een kunst op zich. Elk formaat heeft wel zo zijn eigen voor- en nadelen.


​Case formaat

Voordelen

Nadelen

Big tower

- Veel ruimte voor onderdelen - Veel ruimte voor ventilatie

- Neemt veel ruimte in - Duur in aanschaf

Midi tower

- Voldoende ruimte voor de meeste onderdelen - Veel keuze op de markt - Biedt vaak voldoende ventilatie

- Formaten willen nog wel eens verschillen in dit segment - Goedkope opties zijn vaak duurkoop

Micro-ATX

- Zeer compact - Voldoende componenten op de markt die passen - Assemblage niet veel lastiger ondanks formaat

- Beperkte ruimte geeft beperkte airflow - Goed opletten bij aanschaffen componenten - Zeer grote componenten zullen niet passen.

ITX

- Hele gelikte behuizingen in bijzondere vormen - Hele kleine systemen die bijvoorbeeld ook in je TV kast passen

- Prijzige onderdelen - Zeer beperkt aantal onderdelen passen - Beperkte airflow



Keuze van moederbord

De keuze voor een bepaalde case bepaald ook de keuze van je moederbord. Als je bijvoorbeeld een micro-ATX case hebt gekozen moet je het moederbord ook hierop afstemmen. In een ander artikel ga ik hier wat verder op in. Als je een case hebt geselecteerd moet je dus even checken welke formfactor voor het moederbord erbij staat. Een laatste tip is wel om even te kijken waar de gaten voor de kabels zitten. Soms zitten deze op een plek heel dicht naast het moederbord. Het is verstandig om hiertussen wat ruimte te behouden, anders komt er veel druk op de aansluitingen op het moederbord te staan.


kabelmanagement voor moederbord

Keuze van koeling CPU

Voor de koeling van je CPU bestaan er 2 keuzes. Je neemt een luchtkoeler of een AIO. In beide gevallen moet je kijken of dit wel past in de case. In het geval van de luchtkoeler moet je goed checken wat de hoogte van deze koeler is. Het is vervelend als je bij het assembleren erachter komt dat deze te hoog blijkt te zijn. Deze formaten staan altijd in de productspecificaties. In het geval van een AIO moet je kijken of je voldoende ruimte hebt om een rad op te hangen. In de meeste gevallen zou ik niet lager gaan dan een 240mm radiator maar dan moet je case daar wel de ruimte voor hebben. Je moet hem namelijk ergens kunnen ophangen en dan bij voorbaat aan de voorzijde van de PC.


Plaatsing van AIO

Formaat van GPU

Grafische kaarten zijn er in allerlei formaten. Voor bijvoorbeeld ITX cases heb je speciale kleine kaartjes. Echter leveren deze bij lange na niet de kracht van een enorme triple fan kaart. Kijk dus altijd goed naar het maximale formaat van de GPU die in de case past. Zeker ook bij triple fan en midi-towers is het goed opletten. Daarbij komt dat een hele grote kaart die net past de luchtstroom ook niet bevorderd. De lucht klapt als vrij snel tegen de GPU aan en blijft daardoor wat langer rondcirkelen in de behuizing. Zorg dus voor voldoende ruimte tussen de intake kant van de behuizing en de GPU.


PC met PSU shroud

Afwerking

Het is ook altijd nog even de moeite waard om te kijken naar de afwerking van de behuizing. Bekijk goed alle productfoto's om te kijken of de case is uitgerust met een aantal handige accessoires. Denk hierbij aan stoffilters die voorkomen dat je PC een stofzuiger wordt. Ook is het goed om te kijken naar de kabelmanagement. Mijn voorkeur is altijd om in een case te werken met een apart compartiment voor de voeding en eventuele hubs en opslagmedia. Dit zorgt voor een ordelijker geheel als de PC helemaal is geassembleerd. Let dan ook even op of er voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn in de vorm van HDD/SSD Bays.


Uitstraling en geluidsproductie

Veel mensen gaan voor een behuizing met glazen zijpaneel. Toch is het ook helemaal geen gekke keuze om voor een behuizing te gaan met een dicht zijpaneel. Zeker als je een zakelijke uitstraling wil behouden. Dit gaat vaak ook samen met geluidsreductie. Hier kan je ook nog keuzes in maken. Sommige behuizingen hebben een enorm slechte akoestiek waardoor ze veel geluid produceren. Filters helpen hier vaak nog wat tegen maar let ook op bij de aanschaf van koelingscomponenten.


Be Quiet! simpele case

Koeling

Het laatste en belangrijkste onderdeel waar je op moet letten is hoe je de koeling wil regelen. Kijk goed naar de hoeveelheid casefans die je bij de PC krijgt en vul dit waar nodig aan. Over het algemeen richt je de PC zo in dat aan de voorkant je koele lucht aanzuigt en de warme lucht via de achterkant en bovenkant uit de behuizing wordt geblazen. Zorg dat hierin een stroom komt die in balans is.


Optimale airflow PC

Let bij de aanschaf op hoe de voorkant eruit ziet. In sommige cases is de voorkant van de PC compleet dicht en zit er aan de zijkant een streepje met gaten waardoor de koude lucht aangezogen moet worden. Dit is natuurlijk niet bepaald efficiënt. Ga dus voor cases met voldoende luchtgaten aan de voorkant. Ook is het vaak een voordeel wanneer er wat ruimte zit tussen de fans en de voorkant. Dit is te zien bij de Be Quiet! case onder het vorige hoofdstuk. Daar loopt de voorkant iets naar buiten waardoor er ruimte zit tussen het paneel en de intake fans.


Conclusie

Best veel onderdelen om op elkaar af te stemmen dus. In de meeste gevallen kiezen mensen gewoon voor een midi case en past het wel. Toch is het wel even een onderzoekje waard. Teken van te voren bijvoorbeeld vast even je airflow uit zodat je eventuele problemen voortijdig ziet. Check alle formaten 3 keer voordat je besteld en kijk goed wat je doet. Het bouwen van een PC kan je natuurlijk ook nog uitbesteden! Dan zal ik het uitzoeken op mij nemen :)

Commentaires


bottom of page