top of page
Machiel Bijl

Waar staan de cijfers en letters voor bij de processoren van Intel?

Misschien herken je het wel. Je bent aan het kijken naar een nieuwe processor maar ziet een wirwar aan cijfers en letters staan bij de producttitels. Bijvoorbeeld bij de Intel i7 13700KF. Waar staan al die cijfers voor? En die letters dan? Veel mensen kijken alleen maar naar de letter die achter de i staat. Soms laat men zich om de tuin leiden door te denken dat een i9 per definitie beter is dan een i7. In dit artikel laat ik je zien waar alle nummers en letters voor staan en waar je op moet letten bij de aanschaf van een processor. Wil je meer leren over de werking van processorkernen of wil je nog meer aankoopadvies voor processoren? Op mijn blog heb ik hier verschillende artikelen over geschreven.


Intel core i9 13e generatie

De Intel Core productnaam

De producttitel van een processor begint eigenlijk altijd met "Intel". Intel is naast AMD een grote fabrikant van processoren, dit is dus gewoon het merk. De "Core" naam is de productlijn van Intel. Dit is de meest verkochte productlijn van Intel onder consumenten. Bijna alle chips van Intel vallen onder deze productlijn. Toch bestaan er ook nog andere productlijnen. Zo heb je "Intel Pentium" voor het hele lage segment en "Intel Xeon" voor servers en workstations. Ook heb je nog productlijnen voor bijvoorbeeld laptops en andere devices.


De i3, i5, i7 en i9, wat betekenen die?

We focussen ons wat verder op de "Core" productlijn. Deze bestaat uit 4 verschillende producten. Deze staan aangeduid met een cijfer achter de "i". De i9 bevat is in dit geval het hoogste model en de i3 de laagste. Dit betekend dat de i9 over het meeste aantal kernen beschikt en de i3 over het minste aantal. Dit bepaald hoeveel berekeningen de processor tegelijkertijd kan uitvoeren. Een i9 zal hierdoor betere prestaties leveren dan een i3 in taken die meerdere kernen gebruiken. Voor gaming zal er ook verschil in prestatie zitten maar dit is vaak niet enorm. Voor gaming kan je ook prima uit de voeten met een i3 en als je een wat zwaardere videokaart hebt kan je met een i5 ook uit! Er wordt veel geld verspild aan te zware processoren.


Waar staan de vijf cijfers voor achter iX (bijvoorbeeld i7 13700)

De 5 cijfers achter de productlijn staat voor de generatie processor. De eerste 2 cijfers geven de volledige generatie aan. In dit geval zijn we dus inmiddels bij de 13e generatie processoren. De 3 laatste cijfers geven binnen een productlijn aan wanneer ze zijn ontwikkeld. Hierdoor weet je dat de i5 13400 eerder is ontwikkeld dan de i5 13600. De hogere cijfers geven nieuwere processors weer die vaak meer features hebben. In de 13e generatie betreft dit alleen de i5 processoren.

CPU benchmarks van alle processoren uit 2023

De laatste letter in de reeks

De laatste letter geeft nog belangrijke informatie! Achter het generatienummer staat soms nog een K of "KF" etc. Iedere letter betekend iets. Hieronder kan je voor alle letters die je tegenkomt bij desktop CPU's lezen wat ze betekenen:


Letter K bij bijvoorbeeld i7 13700K

De letter K geeft aan dat de CPU ge-unlocked is. Deze processoren kan je dus overklokken. Ook zijn deze CPU's meestal wat hoger geklokt direct uit de doos.


Letter F bij bijvoorbeeld i3 13100F

De letter F geeft aan dat de processor niet beschikt over intergraded graphics. Je PC geeft dan geen beeld zonder videokaart. Je hebt dus altijd een videokaart nodig als je een pc bouwt met een "F" in de merknaam.


De letters XE, S en T

Deze letters kom je niet heel vaak tegen. De T is een zuinige versie van de processor. De XE is juist weer een extra snelle variant en de S is gereserveerd voor zeldzame speciale varianten van de processoren.


Waarom zijn al die letters en cijfers belangrijk?

Bij het aanschaffen van een processor of PC moet je dus goed kijken naar deze reeks om te bepalen of deze geschikt is. In een eerder artikel heb ik al eens aankoopadvies gegeven over processoren. In dit artikel ga ik dat niet helemaal herhalen. Echter wil ik nog wel een tip meegeven. Het is een misvatting dat i7 altijd beter is dan i5 of zelfs i3. Dit is enorm afhankelijk van de generatie. Een vuistregel is dat de nieuwste generatie net zo snel is als de bovenliggende processor van de vorige generatie. Dit gaat niet altijd helemaal op maar is wel een goede indicatie. Je bent dus in veel gevallen beter af met bijvoorbeeld een i5 13600K dan een i7 12700K. Laat je dus niet lokken met PC's waarin een i9 zit van generaties terug. Een i3 13100F is vele malen sneller dan een i7 3770. Nieuwere generaties zijn over het algemeen ook nog eens efficiënter en verbruiken hierdoor minder stroom voor de prestaties die zij leveren.

i7 13770


Ben jij op zoek naar de juiste processor in jouw toekomstige PC? Je kan ook je PC laten bouwen bij ikbouwjepc.nl





Comments


bottom of page