top of page
Machiel Bijl

Waarom je beter geen prebuilt kunt kopen

Het internet staat vol met prachtige "gaming"computers. Ze zien er vaak flitsend uit en hebben een aantrekkelijke prijs. Als consument zijn deze computers aantrekkelijk. Ze zijn ook nog eens van de grote betrouwbare merken. Denk aan Acer, HP en Dell. Ze produceren ze allemaal. Je hebt het gemak van een mooie computer zonder er zelf tijd aan te besteden. Echter is het gezegde "goedkoop is duurkoop" vaak van toepassing op deze systemen. In dit artikel duiken we wat dieper in de wereld van prebuilds en waarom je beter een pc in onderdelen kan kopen of laten assembleren.


 

Wat is een prebuilt eigenlijk?

Een prebuilt PC is een compleet product die niet meer in elkaar gezet hoeft te worden. Een fabrikant stelt de computer samen en deze wordt vaak in grote oplage geassembleerd in een fabriek. Dit zijn dus de computerkasten die je bij websites zoals Coolblue en Bol kan kopen. Ze hebben titels als "HP OMEN" of "Lenovo LEGION". Als je voor heel exclusief gaat zou je zelfs een "Alienware" desktop kunnen kopen!















 

Problemen met prebuilts

Om te begrijpen waarom je beter niet aan een prebuilt kan beginnen moet je er eigenlijk eentje openmaken.


Hierboven zie je een HP OMEN 25L uit 2021. Direct zie je al dat er een heel aantal zaken niet perfect gaan. Hieronder een overzicht


Geheugen

Naast de koeler zie je 1 geheugenbankje. Dat is dat staafje met de woorden HyperX en Fury. Een groot probleem in prebuilts is dat fabrikanten maar 1 staafje plaatsen. Tegenwoordig kunnen processoren in dual channel draaien. Om niet te technisch te worden houd ik het op een vergelijking: Het is alsof je een stukje wil gaan lopen met 1 been. Het lukt wel maar gaat een stuk trager. Daarnaast is het maar de vraag of dit geheugenbankje op de juiste snelheid geklokt kan worden.


Moederbord

Het moederbord oogt erg goedkoop. Het is van klein formaat waardoor eventuele latere uitbreidingen zeer beperkt zijn. Wederom is het ook de vraag of dit moederbord wel de snelheden ondersteunt waarop de processor en het geheugen kunnen draaien. Om maar weer in vergelijkingen te praten is dit alsof je een hele dikke motor op het onderstel van een mini zet. Je kan hierdoor nooit de beste prestaties uit je processor en videokaart halen.


Koeling

Koeling is 9/10 keer niet op orde in prebuilts. Zo ook in dit systeem. Er zit een hele kleine processorkoeler in. Dit zorgt ervoor dat de processor warmer loopt en dus in prestaties gaat terugschakelen. Ook zie je vaak dat de airflow in prebuilts niet op orde is.


Overige onderdelen

Zo zijn er nog een heel aantal onderdelen te noemen waarop vaak flink bezuinigd wordt. Denk aan de voeding of de videokaart. Hiervoor worden zogenaamde OEM onderdelen voor gebruikt. Dit betekent dat ze door de fabrikant zelf zijn geproduceerd. Mijn ervaring is dat de kwaliteit hiervan erg laag ligt.


Wil je meer inspiratie over waarom dit soort pc's niet best zijn? Kijk eens op het YouTube kanaal van "Dawid does tech stuff". Hij heeft zijn hele kanaal er aan gewijd. Zo ook de in dit artikel genoemde HP Omen.


 

Is een prebuilt eigenlijk wel zo goedkoop?

Om hier antwoord op te geven heb ik een prebuilt pc als voorbeeld gepakt. Wederom deze HP Omen. Ziet er mooi uit, toch?


De specificaties van deze pc zijn als volgt:

  • Intel Core i7 11700

  • 16 GB RAM (3200 MHZ)

  • 2 TB M.2 SSD

  • RTX 3070

Prijs: €1699


Wat kan je zelf bouwen voor €1699?

Met dit budget ben ik zelf aan het samenstellen gegaan. Ook heb ik zoveel mogelijk dezelfde onderdelen gebruikt. Dit is daar uit gekomen:


Lian Li Lancool 215 Midi Tower Behuizing

€89,90

Asus PRIME B560-PLUS

€114,90

Intel Core i7 11700F

€309

Be quiet! Dark Rock Pro 4

€79,90

Samsung 980 1TB M.2 SSD X2

€199,80

Corsair DDR4 Vengeance RGB Pro 2x8GB 3200

€82,90

​MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO LHR

€729

Corsair TX750M 2021 PSU

€69,90

Totaalprijs: €1679,25.


Uiteraard is dit een prijs zonder assemblage maar er valt ook nog wel flink wat te schaven van de prijs hier en daar. Deze i7 processor zou ik niet zo snel in deze built opnemen. Toch is dit systeem vele malen beter dan de prebuilt computer. De koeling is op juist niveau, alle onderdelen zijn goed op elkaar ingespeeld en je hebt geen flauwe OEM onderdelen.


Waarom zou ik mijn pc laten assembleren?

Voor dit budget is de prebuilt dus echt duurkoop. Zelfs al zou je een dergelijk systeem door mij laten assembleren ben je nog goedkoper uit. Dit komt doordat ik altijd passend advies geef over de onderdelen. Als je alleen gaat gamen heb je die dure processor echt niet nodig! Ook heb je veel meer grip over hoe je pc er uit komt te zien.


Kijk voor meer informatie eens op mijn website.



Comentarios


bottom of page