top of page
Machiel Bijl

Waarom je makkelijk te veel spendeert aan PC onderdelen

Tijdens het selecteren van de onderdelen voor je pc kan je heel gemakkelijk te dure onderdelen selecteren. Denk aan een veel te dure CPU. Of juist een dure waterkoeler die er misschien mooi uit ziet maar niks voor de prestaties toevoegt. Het is dus erg belangrijk om te weten waar je niet teveel geld in moet steken zodat je dit juist kan investeren in een betere videokaart. Zo haal je het meeste uit je budget! Bij ikbouwjepc.nl wordt er altijd gezorgd voor een zo efficiënt mogelijke build binnen je budget zonder in te leveren op performance. In dit artikel lees je op welke onderdelen er juist bezuinigd kan worden.


De processor is een money pit

Een goede en snelle CPU is natuurlijk belangrijk. Toch is dit een onderdeel waar je niet teveel aan moet uitgeven. Natuurlijk hangt dit af van het doeleinde van je PC. Voor de meeste klanten wordt de PC gebouwd om uiteindelijk mee te kunnen gamen. In dat geval heb je echt geen kneiter dure CPU nodig. In een ander artikel leg ik meer uit over de werking van de CPU en van welke factoren je keuze kan afhangen. Ga je voor een budget build met een mid-end videokaart? Denk bijvoorbeeld aan een Geforce RTX3060Ti. Dan kan je die best combineren met een Intel Core i3 van de laatste generatie. Wil je ook kunnen videobewerken op die PC? Dan zou je voor een Ryzen 5 5600X kunnen kiezen. Deze kost ook maar €200.


Exclusieve moederborden zijn niet persé beter

Mobo's zijn er in verschillende prijsgradaties. De chipset bepaald deze voor het grootste deel. Het is makkelijk om veel te spenderen aan een mooi X- of Z-bord. Ga je alleen echt je systeem heftig overklokken? In de meeste gevallen kan je heel goed af met een B moederbord. Ook hierover heb ik eerder een artikel geschreven met daarin alle verschillen tussen moederborden. Ga je toch extreem overklokken? Dan kan je prima uit met een moederbord van rond de 200 euro. De veel duurdere borden zijn voornamelijk beter afgewerkt met mooiere materialen. Echt een performance boost geeft dit niet. Toch moet je ook oppassen niet teveel te besparen op het moederbord. Veel bedrijven doen dit wel. Er wordt dan geadverteerd met een systeem die beschikt over een mooie videokaart maar dit koppelt aan een veel te goedkoop moederbord. Hierdoor kan het zijn dat het moederbord niet voldoende capaciteiten heeft om alle informatie te verwerken. Lees waarom je beter geen pre-built kan kopen.



Snel geheugen is veel te duur

Nog zo'n onderdeel waar je makkelijk te veel kan uitgeven is het geheugen. Ook hierover heb ik in het verleden al eens een artikel geschreven. Geheugen is er in verschillende snelheden waardoor er ook grote prijsverschillen in kunnen zitten. Echter levert je dit in de praktijk maar een paar frames op. 3200 mhz is voorlopig echt voldoende voor jouw systeem. Ga je echt voor een enorme high end PC? Dan is het natuurlijk wel leuk om wat extra hieraan te besteden.


Dure CPU koelers zijn vaak nutteloos

Waterkoelers in de vorm van AIO's zijn erg populair. Dat komt doordat het er toch wat strakker uit ziet dan van die grote koelblokken in je kast. Toch zijn die koelblokken zo gek nog niet. Een goede AIO is al snel 100 euro terwijl een stevige luchtkoeler voor ongeveer de helft te krijgen is. Daarnaast is in veel gevallen de AIO overkill voor de geselecteerde CPU. Ook hierover in een ander artikel meer.


Speciale videokaart uitvoeringen zijn mooi maar duur

Mooi, je hebt heel veel geld bespaart met de bovenstaande tips en stopt dit zoveel mogelijk in je videokaart. Slimme zet! Toch kan je ook hier teveel geld uitgeven. Van iedere videokaart zijn allerlei verschillende uitvoeringen. Deze kunnen behoorlijk in prijs verschillen. De chip is echter in al deze verschillende kaarten hetzelfde. Bij een high end kaart is het wel aan te raden om er eentje te kopen met 3 fans. Echter heb je echt niet de duurste variant nodig, tenzij je flink wil overklokken. Bij budget kaarten zie je soms ook enorm grote koelers op de PCB. Dit heeft vaak nauwelijks nut doordat de goedkopere kaarten wat minder stroom verbruiken en dus minder warm worden.



De voeding, daar moet je nooit op besparen

Besparen op je voeding is dan juist weer een slecht idee. Je voeding levert stroom aan alle onderdelen. Het is van belang dat deze stabiel stroom levert om te voorkomen dat je crashes krijgt. Ook moet je nooit een voeding selecteren die te weinig vermogen heeft voor de onderdelen die jij hebt geselecteerd. Ook over het belang van een goede voeding heb ik eerder een artikel geschreven.


RGB, leuk maar ook kostbaar

Iedereen wil dat zijn PC er super flitsend uit ziet. In de afgelopen 10 jaar is RGB enorm populair geworden als "versiering" voor je PC. Je hebt hele gave RGB fans, strips en zelfs kabels. Ook heb je hele toffe RGB AIO's die je PC helemaal af maakt. Echter is het natuurlijk zo dat iedere euro die je aan RGB besteed je niet aan onderdelen kan besteden die je PC daadwerkelijk sneller maken. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook hier weer prijsverschillen in. Een pak van 3 RGB fans heb je namelijk voor €40 een voor €100. Echt veel verschil ga je hierin niet merken. Budgeteer hier dus ook slim in.


Conclusie, een gebalanceerd systeem

Zo zie je maar. Er zijn veel onderdelen waar je goed op kan besparen en anderen waar je juist in moet investeren. Natuurlijk hangt dit altijd af van het doeleinde van je PC. Denk hier van te voren dus goed over na. Het belangrijkste is om een gebalanceerd systeem samen te stellen. Een duur moederbord ziet er natuurlijk prachtig uit maar heb je in een budget systeem niet echt nodig. Zorg dus dat je goed nadenkt over wat de meeste power oplevert voor je PC. Natuurlijk is het niet erg om iets extra te besteden om ervoor te zorgen dat je PC er extra mooi uit ziet maar laat dit niet ten kosten gaan van de specificaties van je PC.


Is dit allemaal veel te ingewikkeld en weet je niet goed hoe je een pc kan samenstellen? Laat het uitzoekwerk en assembleren over aan een expert via ikbouwjepc.nl


Comments


bottom of page