top of page
Machiel Bijl

Wat betekend TDP en wat heb je er aan?

TDP staat voor Thermal Design Power en is een term die gebruikt wordt door Intel en AMD. De term wordt gebruikt om aan te geven hoeveel hitte de CPU produceert zodat je een passende koeloplossing kan selecteren. De fabrikant geeft dus een getal op die jij kan gebruiken om een CPU koeler te kopen. Het lastige is alleen dat TDP niet altijd een 100% correcte weergave geeft van welke koeler je nodig hebt. Koop dus geen koeler met een TDP capaciteit van 125 watt als de TDP van de CPU ook 125 watt bedraagt. TDP wordt daardoor vaak niet serieus genomen als waarde om de koeloplossing te bepalen, eerder zelfs bespot.


Verwarring met TDP

TDP wordt uitgedrukt in een hoeveelheid watt. Wil je wat bizars horen? Deze hoeveelheid staat niet voor het exacte stroomverbruik van de processor. Wil je nog wat gekkers horen? AMD en Intel hanteren verschillende formules om TDP te berekenen. Hierdoor is het bijna zinloos geworden om naar de TDP van een CPU te kijken om je koeler daarop af te stemmen. Het grappige is wel dat AMD de TDP waarde gebruikt om Intel te bekritiseren in persconferenties terwijl ze hem dus anders berekenen. Andersom gebeurt dit uiteraard ook.


Berekening van AMD

Bij de TDP berekening van AMD wordt er rekening gehouden met allerlei variabelen. De formule is als volgt:


"TDP (Watt) = (tCase°C - tAmbient°C)/(HSF θca)"


TDP (Watt) is de uitkomst van de formule en is dus de waarde waar we het in dit artikel over hebben. tCase°C is de maximale behuizingstemperatuur. In dit geval is de behuizing dat metalen plaatje op je CPU. Er wordt dus niet verwezen naar je systeemkast. tAmbient°C staat voor de omgevingstemperatuur die dus van de maximale behuizingstemperatuur afgetrokken wordt. HSF verwijst naar "Heatsink and Fan" en is de temperatuur rondom de cpu koeler. Lagere tAmbient betekend een hogere TDP. Echter wordt deze waarde bepaald door AMD zelf. De HSF waarde staat voor de thermische weerstand en is een waarde die wederom door AMD zelf wordt bepaald. Zo zie je al dat er in de berekening een aantal grijze gebieden zijn die het geheel een beetje ondoorzichtig maken.


Bij de verschillende variabelen hanteert AMD geen constante waarden. AMD gebruikt bij iedere CPU andere waarden waardoor de uitkomst dus gemanipuleerd wordt.



Berekening van Intel

Ook Intel hanteert dergelijke vage berekeningen. Echter heeft Intel nog wel een tweede waarde die wellicht wat handiger is. Intel laat een Processor Base Power waarde zien en een Maximum Turbo Power. Die laatste is geeft het stroomverbruik aan terwijl de CPU alles op alles zet om vermogen eruit te persen. Deze waarde lijkt een wat duidelijkere indicatie te geven van de zwaarte van de CPU.


Koelerfabricanten

De producenten van CPU koelers krijgen bij een nieuwe processorreeks uitgebreide documentatie over hoeveel stroom de betreffende CPU's verbruiken en welke temperaturen aangehouden worden als limiet en normale operating waarde. Vervolgens ontwikkelen en testen deze fabrikanten hun product en hangen ze er een TDP waarde aan. De meeste fabrikanten zijn geen voorstander van de TDP waarde en adviseren deze niet te gebruiken. Sommige bedrijven zijn er inmiddels mee gestopt.


Hoe bepaal je de juiste koeler voor een CPU?

Er zijn twee mogelijkheden om een juiste koeler te selecteren. Optie 1 is ervaring. Als je weet hoe een bepaalde CPU zich gedraagt en je verder hebt verdiept in de documentatie dan weet je ook welke koeler je goed kan inzetten om die specifieke CPU te koelen. Ook kan je dit wel een beetje op "gevoel" doen. Voor een Intel Core i3 kan je makkelijk uit met een simpele single fan tower cooler terwijl je weet dat je deze niet kan inzetten voor een i7 CPU. Optie 2 is YouTube. Je kan van onwijs veel koelers en CPU's reviews bekijken en op basis daarvan bepalen of producten geschikt zijn voor elkaar.


Conclusie

TDP is geen bruikbare waarde om de koelingsoplossing voor je PC te bepalen. De wijze waarop deze wordt berekend is te ondoorzichtig en wordt te sterk gemanipuleerd. Het is aan te raden zelf onderzoek te doen naar bepaalde producten en hiervan reviews te bekijken. Je kan natuurlijk ook het bouwen van jouw nieuwe PC laten uitbesteden.



コメント


bottom of page