top of page
Machiel Bijl

Wat is de VRM en wat doet het?

Als je je maar een klein beetje verdiept in computerhardware kom je de term VRM vanzelf tegen. De VRM mag niet te heet worden, wordt vaak met heatsinks uitgerust en er moeten voldoende van die "blokjes" zijn. Echter is het je wellicht onduidelijk wat die VRM nou eigenlijk doet en waarom er naar gekeken wordt om de kwaliteit van een hardware-onderdeel te bepalen. In dit artikel kan je er alles over lezen!


VRM moederbord

Op welke onderdelen kan je een VRM vinden?

De VRM kan je vinden op het moederbord en op de videokaart. VRM's spelen een rol in de stroomvoorziening van onderdelen. Het is dus niet gek dat VRM's op deze twee onderdelen te vinden zijn want de videokaart gebruikt veel stroom en ook de processor die op het moederbord zit kan er wat van. De VRM op een moederbord kan je vinden naast of rondom de processor. Ook op de videokaart is dit het geval maar dan rondom de grafische processor. Een VRM kan je herkennen als een soort ijzeren blokjes die op het moederbord of de PCB (printplaat) van de videokaart gesoldeerd zijn. Bij duurdere moederborden zijn deze blokjes vaak afgedekt met een heatsink en bij een videokaart zit er natuurlijk nog een heel koelblok met ventilatoren voor. Hierdoor zijn ze bij een moderne videokaart nooit zichtbaar tenzij je deze uit elkaar haalt.


Wat doet de VRM?

Zoals hierboven geschreven speelt de VRM een rol in de stroomvoorziening van de CPU, RAM en GPU. De voeding van je computer heeft een output van 12 volt. Als je 12 volt op een processor zou loslaten heeft deze een kort leven beschoren. Dit is dus teveel spanning voor de (grafische) processor. De VRM reguleert deze spanning naar 1.2 volt. Een spanning die geschikt is voor de processoren. VRM staat dan ook voor voltage regulation modules.


Hoe werkt de VRM?

De VRM bestaat uit 2 verschillende soorten componenten. Een mosfet en een spoel. Vaak zijn er meerdere koppels mosfets en spoelen aanwezig. Je herkent ze aan een zwart vlakje en een grijs blokje. Samen zorgen ze voor het omzetten van de 12 volt naar 1.2 volt. Als je maar 1 VRM setjes zou hebben is het signaal echter instabiel. Hierdoor zie je vaak meerdere setjes mosfets en spoelen op je moederbord of PCB. Dit is wel een heel basale uitleg over de werking van VRM dus als je er wat dieper in wil duiken zou je deze video kunnen kijken.


MOSfets en spoelen VRM

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een moederbord?

De VRM van een moederbord staat vaak niet zomaar aangeduid bij een standaard webshop. Hiervoor moet je het typenummer even googelen en op de website van de producten kijken. Hier zie je bijvoorbeeld aanduidingen als "19+1+2 Phases Digital Power Design" Deze getallen slaan op de VRM. De 19 staat in dit geval voor het aantal modules die de stroomvoorziening van de CPU reguleert. De 1 is een module voor de geïntergreerde graphics van de CPU en de 2 zijn voor de PCI-e en Memory controller. Je hoeft echt niet precies te weten wat de functie is van al deze onderdelen. Wel kan je deze specificaties vergelijken. De aanduiding van hierboven (19+1+2) is van een groot en duur moederbord. Als je dit vergelijkt met een goedkoop moederbord is er een duidelijk verschil. Een ander moederbord van dezelfde producten heeft bijvoorbeeld deze lay-out: "6+2+1 Phases Hybrid Digital VRM". Dit is nogal een verschil! Niet alles is hiermee gezegd. Meer phases wil niet zeggen dat het moederbord beter is. Het hang namelijk ook af van welke kwaliteit de VRM is en hoe efficiënt deze is. De kwaliteit is vaak terug te zien in hoeveel hitte de modules produceren. Een efficiënte VRM stoot veel minder hitte uit! De kwaliteit kan je het beste nagaan door te kijken naar reviews van het betreffende bord.


VRM Gigabyte Z690 Aorus master

Om te bepalen welk bord je het beste kan aanschaffen moet je eerst kijken in welk prijssegment je CPU ligt. Als je bijvoorbeeld gaat werken met i3 processor kan je prima uit de voeten met een mindere VRM maar mocht je met een flinke i7 aan de slag willen dan is het toch de moeite waard om uit te zoeken hoe de VRM is uitgerust. Als je gaat overclocken is het sowieso aan te raden om een betere VRM te selecteren. Dit vraagt namelijk veel van een VRM.


Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een videokaart

Ook je videokaart beschikt over een VRM. Per videokaart verschilt deze. Ook verschilt dit weer per bordpartner. De MSI Superim variant van de RTX4080 heeft een 18 fase VRM terwijl een RTX 4080 model van INNO3D er maar 14 heeft. Beiden zullen hartstikke goed draaien maar als je wel wil overclocken is het beter om een goede VRM te kiezen. Ook zegt het natuurlijk iets over de kwaliteit van het product.


Conclusie

De VRM is dus een belangrijk component van je moederbord en videokaart. Bij het samenstellen van je PC is het afhankelijk van je budget hoeveel je rekening houdt met de grootte en kwaliteit van de VRM. Mocht je dit uitzoekwerk veel te ingewikkeld vinden dan kan je natuurlijk altijd je pc op maat laten maken.


Comentários


bottom of page