top of page
Machiel Bijl

Wat is nou eigenlijk de juiste methode om je AIO (waterkoeling) te monteren?

Op zich omschrijf ik mijzelf niet echt als een reddittor maar zo nu en scroll ik even door de app heen. Dat doe ik voornamelijk om de pc's van anderen te bekijken. Er zijn honderden mensen per dag die een foto van hun net gebouwde projectje laten zien. Soms staan hier geweldige builds tussen maar er zijn ook een hoop gedrochten te vinden. Het valt mij op dat 1 onderdeel veelvuldig fout geplaatst wordt. Dit is de AIO. Echt een voorstander van AIO's ben ik niet omdat de prijs vaak niet in verhouding staat met de prestaties die deze vorm van koeling biedt. Maargoed, daar heb ik al een ander artikel aan gewijd.

AIO juist geplaatst

Natuurkunde toepassen

Zoals in een eerder artikel uitgelegd bestaat de AIO uit een radiator en een pomp. De pomp zit vaak direct bij het koelblok. De radiator is vaak ergens aan de behuizing gemonteerd samen met de bijbehorende ventilatoren. Die laatste monteren sommige mensen nog wel eens verkeerd.

Corsair ICUE AIO

Om te voorkomen dat de pomp geluid gaat maken en snel slijt is het de bedoeling dat hier altijd water in zit. Eigenlijk een stukje natuurkunde dus! Het water gaat naar het laagste punt en het kleine beetje lucht in de AIO wordt hierdoor naar het hoogste punt geduwd. Zolang dit niet de pomp is zit je veilig.


Voorbeelden van hoe het wel of niet moet

De meest effectieve manier om dit verder te verduidelijken is om te kijken naar voorbeelden van builds waarin de AIO's goed of fout zijn gemonteerd.


1. Hoe het niet moet: bottom mount!

AIO verkeerd gepositioneerd

Het ziet er misschien clean uit zo'n radiator op de bodem van je kast maar dit gaat de gebruiker duur komen te staan. Het hoogste punt in deze samenstelling is de pomp. Al het water zit in de radiator en de lucht stijgt op naar de pomp. Hierdoor kan de pomp soms droog komen te staan wat gorgelende geluiden oplevert. Daarnaast zal de pomp zeer snel slijten. Zo moet het dus niet.


2. Hoe het niet moet: lage front mount!

AIO te laag gemount

Bij een fornt mount hang je de radiator aan de voorkant van je PC. Op het eerste gezicht ziet dit er niet fout uit. Als je de foto wat beter bestudeerd kom je er achter dat de radiator opmerkelijk laag zit. Dit zie je vooral duidelijk als je de slangen volgt. De slangen zitten bij de pomp hoger dan bij de radiator. Vragen om problemen dus. Wederom heb je hierbij kans op gorgelende geluiden en snelle slijtage bij de pomp.


Hoe het wel moet: top mount!

AIO top mount

Bij een top mount hang je de radiator bovenin de behuizing. Het is overduidelijk dat de radiator hoger hangt dan de pomp. Het beetje lucht in de AIO zal ergens vast komen te zitten in de radiateur. Dit kan geen kwaad en zal ook geen geluidsoverlast bezorgen. De positionering van de slangen maakt in dit geval niet veel uit. Deze kan je rechtsom of linksom laten lopen. Kijk vooral waar je ruimte hebt en wat er mooi uit ziet.


Hoe het wel moet: hoge front mount

AIO front mount buizen naar beneden

Bij deze variant van de front mount is het hoogste deel van de loop de bovenkant van de radiator. De lucht gaat dus helemaal bovenin de radiator zitten. Een alternatief is om de radiator om te draaien waardoor de slangen aan de bovenkant zitten, zoals hieronder.

AIO front mount tubes up

Er bestaat verwarring over of dit wel of niet kan. Gezien het hoogste punt van de loop zich in de radiator bevindt is deze methode helemaal veilig. Je hebt alleen een kleine kans dat dit wat geluid gaat opleveren. Dit komt doordat de slangen uitkomen op de plek van het hoogste punt.


Welke positie koelt het best?

Uit verschillende benchmarks blijkt dat een configuratie met een front mount het koelst is. Dit komt doordat de snelheid waarmee de lucht zich door de radiator verplaats heel hoog ligt. Hierdoor warmt de lucht niet erg op maar wordt de radiator wel flink gekoeld. Dit is voor voornamelijk de CPU bevordelijk. Uit de Benchmarks blijkt dat de temperatuur van de GPU vrijwel hetzelfde blijft. Onder dit artikel kan je een aantal video's met benchmarks vinden.


Conclusie

Erg ingewikkeld blijkt het dus helemaal niet te zijn. Denk vooral logisch na door in de gaten te houden waar het hoogste punt van de loop zit. Wil je een optimale koelprestatie? Kies dan voor een radiator aan de voorkant. Of wellicht is het toch beter om een flinke luchtkoeler aan te schaffen ;)


Klinkt dit allemaal als een ingewikkeld verhaal? Wellicht is het dan helemaal niet nodig om zelf je PC te bouwen. Je zou het ook kunnen laten doen. Maar koop vooral geen prebuild.



Comments


bottom of page